Plan

Eg vert tilhengjar av planøkonomi om lag ein gang i månaden. Det er det same som frekvensen på oppslag av denne typen her. Network Norway bygger landets tredje parallelle mobilnett. Frå før har Telenor eitt, og NetCom eitt. No syt den frie konkurransen for at Kongeriket får tre mobilnett som alle utfører nøyaktig same tenesten, men til ulike private selskap. Rekninga? Den får du og eg.

About olavmagnus

Leiar i Sosialistisk Ungdom
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Plan

  1. Jens says:

    Hei,

    jeg tror du har misforstatt litt. La meg forklare hvordan mobilmarkedet i Norge er.

    Mobiltelefonmastene eies av det delvis statlige Telenor, og Netcom. Andre mobilaktorer maa leie nettkapasitet av enten Telenor eller Netcom. Fordi Telenor og Netcom er eneste tilbydere av denne tjenesten, kan de paavirke prisene sterkt. Det gjoer at mobilselskaper maa betale en hoey sum for nettleie, og denne kostnaden passeres videre til kunden. Telenor og Netcom tjener godt med penger paa aa leie ut nettkapasitet.

    Det som vil skje naar det bygges et tredje nett, er at Telenor og Netcom sin evne til aa paavirke prisen paa nettleien reduseres, og fri konkurranse kan i stoerre grad finne sted. Dette vil presse prisene paa nettleien ned, og med det redusere profitten til Telenor og Netcom. Redusert nettleie vil bety at mobilselskapene kan tilby en billigere tjeneste til kundene.

    Om du hadde lest og forstaatt artikkelen ville du sett at Telenor har et driftsoverskudd (EBITDA) paa over 10 milliarder. Til sammenligning brukes det 2 millarder paa nytt mobilnett.

    Driftsmarginene for Telenor og Netcom var paa henholdsvis 40 og 35 prosent. Dette betyr det at Telenor tjener 40 kroner per hundrelapp de omsetter for. Til sammenligning har de mye kritiserte matvarekjedene i Norge en driftsmargin paa rundt skarve 6 prosent. I artikkelen ser vi ogsaa at andre mobilselskaper har en driftsmargin paa omkring 5 prosent eller en negativ, sistnevnte betyr at de taper penger paa driften.

    Dersom vi forestiller oss at oekt konkurranse leder til at Telenor sin driftsmargin kun blir 10 prosent, hvilket foroevrig er ganske hoeyt, vil driftsresultatet vaere omtrent 2.5 milliarder. (Paa bakrunn av at driftsmargin er 40 % og driftsresultat er 10 milliarder, finner jeg at omsetning er 25 millarder: 10% av 25 millarder er 2.5 milliarder). Det er en reduksjon i driftsoverskudd paa 7.5 milliarder, husk at det nye mobilnettet koster 2 millarder, dette betyr at det kan bygges nesten 4 nye mobilnett i Norge, uten at kostnadene oekes for kunden bare paa grunn av en reduksjon i TELENOR sin profitt! Da regnes ikke Netcom med! Netcom har omtrent halvparten saa stor markedsandel som Telenor, derfor er det mulig aa anslaa at det kan bygges omtrent 6 nye mobilnett i Norge dersom det er oekt konkurranse, og kostnaden for kunden ikke reduseres. 6 mobilnett er naturligvis ikke hensiktsmessig, men disse pengene vil gaa til kundene (realiteten er ikke at pengene gaar tilbake, men at de aldri kommer til mobiltelefoniselskapene fordi mobilregningene reduseres for kundene).

    Som du sikkert forstaar naa, saa vil utbyggningskostnadene kun vaere av liten betydning for kunden. Den store forskjellen utgjoeres av at Telenor og Netcom sine profitter reduseres.

Leave a comment