Framtidas industri

Dei siste dagane har eg saman med ungdomsutvalet i IndustriEnergi og fleire andre ungdomsorganisasjonar sett framtidas industriproduksjon. Den er allereie i full gang i vårt eige land.

Norsk industri er høgteknologi og avansert produksjon. Industrien er verdiskaping milliardklassa og sysselestjing i titusental. Men framfor sikrar industrien inntekter vi skal leve av når miljøomsyn og ressursgrunnlaget gjer at oljeeventyret tek slutt.

Eg skal skrive grundigare om inntrykka frå industrituren til Rjukan, Notodden og Grenlandsområdet og om framtida for norsk industri seinare.

Tre ting er likevel vanskeleg å ikkje nemne etter fleire dagar i produksjonsannlegg og møter med norsk industri.

For det første har Noreg ein industri som er i blant den mest miljøvenlege i verda. Offensiv industripolitikk vil vere ei førsetning for bekrefatig miljøpolitikk.

For det andre har Noreg verdas fremste fagarbeidarar i industrien.  Høgkompetansen som er samla blandt norske industriarbeidarar  gjer norsk industri effektiv og lønsam. Verdas fremste fagarbeidarar er og blant verdas best organiserte arbeidarar. Ungdomsarbeidet til IndustriEnergi er vitne godt nok om det.

For det tredje er behovet for framsynt og offensiv industripolitikk slåande. Glødande marknadsideologi kan kanskje sikre raske inntekter i både private lommer og statskassa i det korte. Men er målsetninga sysselestjing, verdiskaping og miljø i framtida, må Noregs energiressursar og evne til offentleg styring, også nyttast på ein måte som sikrar levelege kår for industriproduksjon.

Rjukan, Notodden og Grenland var byrjinga på det stor-industrielle eventyret i Noreg. Her ligg framtida også.

About olavmagnus

Leiar i Sosialistisk Ungdom
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Framtidas industri

  1. Kenneth says:

    “Industrien er verdiskaping milliardklassa og sysselestjing i titusental.” *kremt* Hundretusentall takk!

Leave a comment